četvrtak, 11. svibnja 2017.

BRATSTVO JERUZALEMA


Ova katolička zajednica, rođena je poslije Drugog vatikanskog koncila.

Inicijativu su pokrenuli otac Pierre-Marie Delfieux i nadbiskup Pariza, kardinal François Marty. Zajednica je osnovana 1975 godine, a zamišljena je kao udruga redovnika, redovnica i laika, koji će živjeti u srcu „Božjeg  Grada“ u „Gradu koji je srce“ svih gradova, svatko sa svojom karizmom i predanošću da dijele istu duhovnost.

François Marty, rodio se u Pachini, 1904 godine. Sa 13 godina odlazi u gimnaziju u Villefranche-de-Rouergue. Nakon posjeta Lourdesu 1924 godine, odlučuje otići u sjemenište. Godine 1930, zaređen je za svećenika i do 1951 godine djeluje, kao vikar i župnik u raznim biskupijskim župama. Te godine imenovan je za apostolskog vikara biskupije Rodez i Vabres. Od 1952 do 1959 godine, djeluje kao biskup Saint-Flour (dio nekadašnje biskupije Auvergne). Godine 1959 postaje pomoćni biskup u nadbiskupiji Reims. Aktivno je sudjelovao u radu Drugog vatikanskog koncila.

Nakon smrti nadbiskupa Louis-Augustin Marmottina  nasljeđuje ga na nadbiskupskoj stolici. U ožujku 1968 godine, imenovan je za nadbiskupa Pariza, a kardinalski plašt dobiva iduće godine. Burna je to revolucionarna godina. Ali njegova jednostavnost i otvorenost, prema svima donose mu – simpatije. Godine 1971 ,posjećuje Jeruzalem. Tu se vrlo vjerojatno rodila zamisao o podrški za uspostavu nove zajednice, koju mu je kasnije iznio Pierre-Marie Delfieux. Kardinal Marty odlazi u mirovinu 1981, godine, a pogiba u željezničkoj nesreći 1994 godine, u 90-toj godini života. Jedna zanimljivost o smrti uzoritog Marty-ja. Kad je dobio na dar automobil , mali Citroen „CV2“,  rekao je:“ Ovaj mališan će me odvesti u nebo“. Poginuo je u njemu na željezničkom prijelazu.

Što kaže otac Pierre-Marie Delfieux, o sebi?  Svećenik sam već deset godina, a gospodnja je godina tisućudevetstošezdesetosma. Revolucija u Francuskoj, postkoncilsko razdoblje. Kako dalje, pitam se? I onda stopama blaženog (tada još ne), Charlesa Eugena de Foucaulda, odlazim uz dopuštenje biskupa, u pustinju. Tišina,molitva, meditacija. Tu u pustinji, koja je ličila na „mjesečev pejzaž“, duša se puni. Poziv je tu. Postati redovnik-monah. Ali ne „srednjovjekovni“ !  Moj (nad)biskup, kardinal Marty, me saslušao i rekao:Idi! Tako je sve počelo.

U potrazi za sljedbenicima, otac Delfieux, se iznenađuje. Za samo devet mjeseci, desetero braće, spremno je za „avanturu“. Na Svi svete 1975 godine, slave svoju prvu zajedničku misu u srcu Pariza, crkva Saint Gervais. Iduće godine braći se priključuju sestre,a za dvije godine i zajednica laika. Što reći? Božji blagoslov!

Zajednica se širi, te dobiva i dva samostana u Jeruzalemu (muški i ženski).   Međutim, samostani niču i u drugim „Jeruzalemima“, Parizu, Montrealu, Koelnu, Bruxellesu…   Ali, ne odvija se život svećenika samo u samostanima, niti se prakticira samo kontemplacija i liturgija. Oni imaju i apostolsko poslanje. Braća su dužna usko surađivati sa lokalnim biskupima, dobivajući župe na upravljanje.

Kombinirajući monaški način života( molitva, rad, život u zajednici,tišina, tri standardna zavjeta, obavezni su  „izvršavati“ Lectio Divina), sa apostolskim načinom rada, dolaze do punine svećeničkog zvanja. Širiti Božju riječ u današnjim urbanim „Jeruzalemima“, zahtjevan je posao. Ali zašto bratstvo, odnosno zajednica Jeruzalema? Evo što piše u konstitucijama:
"Budući da je Jeruzalem grad koji je Bog dao ljudima  i da su ga ljudi izgradili Bogu, on je postao zaštitnik svim gradovima svijeta, vaše zvanje je od toga grada, i prema tome vi ste redovnici i redovnice u Jeruzalemu.“ (Čl.161)
„Budite sigurni da Bog čuva vaše srce i  brine se  za zajedništvo s sinovima Abrahamovim, Židovima i  muslimanima, koji su poput vas klanjatelji jedinoga Boga i da je Jeruzalem je Sveti Grad.“(Čl.174)

Karizma koja stavlja poseban naglasak na ljepotu liturgije, oaze mira, gdje svatko može doći do duhovne obnove,bilo  uvečer, ujutro ili u podne, naći će spokoj u Bogu, od iscrpljujućeg  tempa grada.
Isto tako karizma je  bitna za zajednički život, molitvu, rad i gostoprimstvo "u srcu grada", tako da uvijek pokušavamo  ostati "Božjem srcu“.

Kardinal Aron Jean-Marie Lustiger , izdiže redovničku zajednicu  Jeruzalema ,na razinu  biskupskog zavoda za  posvećeni život, 31. svibnja 1996 .godine.               
Bratstvo je danas prisutno u : Izraelu, Francuskoj, Italiji, Kanadi, Belgiji.

Prvi general reda je osnivač otac Pierre-Marie Delfieux, sve do svoje smrti 21.veljače 2013 godine.
Po nepotpunim podatcima imaju  oko dvjestotinjak svećenika i sjemeništaraca. Latinski naziv: Fraternitatis Hierusalemi, Skraćenica :F.J.

Nema komentara:

Objavi komentar