ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

Treba znati...



Ne malo sam se iznenadio , kad mi je poznanik rekao, kako je poslije hodočašća u Međugorje , obišao Hercegovinu, pa se tako zatekao u Čapljini jedne nedjelje te iskoristio prigodu da ode na svetu misu.
Kako reče, misa i propovijed su bili "fantastični".
I ne samo njemu , nego i ženi mu i prijateljima.
Kad sam rekao da je nazočio nevažećoj misi , začudio se.
Naime , da se zna ( uzurpirano od otpuštenih fratara ) popis župa :
Čapljina - župa sv.Franje
Crnač -
ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA 
Grude -župa sv.Katarine
Ploče/Tepčići –župa sv.Ante Padovanskog
Mostarski Gradac-župa Imena Isusova

Usput, na području Mostarsko-duvanjske biskupije nalazi se 17 članova Hercegovačke franjevačke provincije, koji su - odbivši potpisati Izjavu o posluhu dogovorenu između Generalne uprave Reda i Biskupskog ordinarijata u Mostaru, a potvrđenu od Svete Stolice - na svoju odgovornost ostali bez regularne kanonske misije, ovlasti ispovijedanja, propovijedanja i bilo koje druge pastoralne svećeničke zadaće za koju se traži kanonsko poslanje



I još nešto , u Hercegovini jača ideja o utemeljenju hercegovačke Katoličke crkve, raskolničke vjerske organizacije koja bi bila nezavisna o postojećoj crkvenoj hijerarhiji. Iako o toj ideji nitko ne pristaje javno govoriti, iz razgovora s nekim njenim zagovornicima može se zaključiti da ima ishodište u frustracijama zbog ponašanja Katoličke crkve, kojoj se predbacuje manjak osjećaja za nacionalne interese, kao i u odnosu Republike Hrvatske spram Hrvata u Hercegovini. 
Ovo pišu raznorazni mediji , što naravno nije istina, već se radi o starom naumu otpuštenih fratara koji rovare protiv mostarskog biskupa, kardinala Puljića i samog pape.

To je takozvana treća je kategorija - njih devetorica - ne samo neposlušnih, nego otpuštenih iz franjevačkog reda i suspendiranih od svakog bogoslužja. Oni su uzurpirali pet župa, a unose nered i crkveni kaos i u neke druge župe. Oni sa svojim pristašama tvore shizmu, raskol. Njihovi su sakramenti nevaljali, a svi dokumenti koje izdaju su nezakoniti.

Nema komentara:

Objavi komentar