srijeda, 29. ožujka 2017.

Sv. Antun Marija Claret, biskup


Antonio se rodio na Badnjak  1807 godine, kao peto od sedmero djece u pobožnoj obitelji Clavet.  Pobožan je postao i budući svetac, idući redovito na svetu misu i vjeronauk.
Vrlo rano je osjetio poziv za svećeničko zvanje, a pošto je bio bistar i radišan bez napora je završio školovanje. U sjemeništu se isticao uzornim životom kakvim će biti sve do svoje smrti na Zemlji. 

Za svećenika je zaređen na Antunovo 1835 godine. Nedugo nakon zaređenja , putuje u Rim sa željom da se savjetuje sa prefektom Kongregacije za promicanje vjere, o mogućnostima za uključenje u strane misije. Kako prefekta nije bilo, dolazi kod isusovaca, koji ga pozivaju u svoj red.

On taj poziv prihvaća, ali Bog ima druge planove za Antonia, što je priznao i sam isusovački general .Vraća se u Španjolsku gdje postaje apostolski misionar za čitavo područje planinskog dijela Katalonije .Ali don Antonia i dalje „muče“ misli o misijama van Europe .Tako,16.srpnja 1849 godine sa petoricom mladih svećenika u gradu Vicu osniva Kongregaciju misionara stavljajući je pod posebnu zaštitu Bezgrješnog  Srca BDM. Pitanje jednoga od nazočnih bilo je:“Što možemo mi učiniti, kada nas je tako malo i kada smo mladi i neiskusni“? A onda još nešto „nepredviđeno“!

Nepoznati su putovi Gospodnji (tada su bili,što se tiče nove zajednice i oca Antonia).Samo dvadeset dana od formiranja zajednice, stiže vijest o njegovu imenovanju za nadbiskupa Havane. Iako tužan,po svjedočenju suradnika, nije mu padalo na pamet da odbije zapovijed Svete Stolice. Postavši nadbiskup uzima ime Antonio Marija i odlazi na Kubu.
Nakon što je uzdigao svoju nadbiskupiju na duhovnom i materijalnom planu, 1857 god. nevoljko, ali na nagovor Papinskog nuncija postaje osobni kraljičin ispovjednik.  Njegov uvjet je bio da ne stanuje na dvoru i da se može i dalje baviti kartiativnim radom.

Nadbiskup Antonio Marija Claret bio je trn u oku svima , koji su bili sumnjičavi prema njegovoj političkoj neutralnosti ili „pretjeranoj“ katoličkoj vjernosti. Izbjegao je, što se zna, 14 atentata .To ga nije pokolebalo u radu. Međutim,1868 godine događa se tzv. slavna revolucija koja kraljicu Izabelu primorava na egzil, a progoni nadbiskupa se pojačavaju. Godine 1869 odlazi u Rim na pripreme za I Vatikanski koncil, ali zbog zdravstvenog stanja odlazi  najprije u Prada de Conflent,gdje ga i dalje uznemiruju neprijatelji.Konačno nalazi mir u cistercitskom samostanu u Narbboni u južnoj Francuskoj, gdje umire 24.listopada 1870 godine.

Čitajući opširniji životopis ovog izuzetnog čovjeka, mogu reći, ovaj čovjekje bio u istinu svetac već za života.Nije dugo trebalo čekati službeni stav Crkve. Blaženim ga je proglasio 1934 god. papa Pio XI, a svetim 1950 god. papa Pio XII.

Već sam spomenuo da  je osnivač Kongregacije misionara sinova bezgriješnog srca BD Marije, morao ostaviti zbog odlaska na novu dužnost po odluci Svete Stolice.Treći general zajednice Jose Xifire, preuzima 1858 godine upravljanje, imajući jednu kuću i 16 svećenika .Na kraju njegovog mandata(1899), zajednica ima 61 kuću i oko 1300 misionara, proširivši se iz Španjolske na Kubu, Meksiko i Ekvatorijalnu Gvineju.Dolazi i do prvih mučeništava braće koja će biti naročito brojna za vrijeme španjolskog građanskog rata(1936-1939) , ali trajati će i dalje i u drugim zemljama gdje Klaretinci djeluju.

U prvoj polovici XX st. Kongregacija se širi na Europu, Aziju i obje Amerike.Godine 1949 na stotu obljetnicu osnivanja, zajednica je nazočna u 25 zemalja sa oko 2600 članova. Kanonizacijom sv.Antonia Marije Claveta 1950 godine, zajednica dobiva novi zamah.Nakon II vatikanskog koncila , Klaretinci obnavljaju kongregaciju , produbljuju svoj identitet i misionarski zamah.

Kratica je C.F.M , od latinskog Congregatio Missionariorum Filiorum Immacuati Cordis B.V.M.
Na dan 1.siječnja 2013 god. kongrecacija ima 2.182 zavjetovana svećenika u 478 kuća  i 62 države.. Do rujna 2016 godine,ova Kongregacija je dala 4 kardinala (2 živuća), 7 nadbiskupa  i 33 biskupa (19 živućih).

Sveti Antune Maria Claret, moli za nas.

Nema komentara:

Objavi komentar