četvrtak, 23. veljače 2017.

4 godine od odlaska pape Benedikta XVI u mirovinu


Ovaj tekst bi se moglo nazvati i „licemjeri svi zemalja ujedinite se“, ali papa emeritus Benedikt XVI zaslužuje ime u naslovu.

Odreknuće od katedre svetog Petra, Benedikt XVI , izrekao je po svom običaju- tiho i skromno. Iznenađeni su bili kardinali, vatikanolozi, novinari i novinarčići, političari i običan puk. Požuriše svi „čestitati“ ostarjelom papi , na hrabrom potezu, ne ulazeći previše u rasčlambu te odluke.

No, je li tko shvatio poruku , koju je Benedikt XVI uputio na Pepelnicu , Anno Domini 2013 ? „ Nije li licemjerno razdirati svoje haljine za tuđe grijehe, a ne očistiti vlastito srce“ ?

Tko shvaća , znat će o čemu se radi. Papa Ivan Pavao II, putnik, mirotvorac, „rušitelj komunizma“ , borac za prava svih naroda, mogao je to i biti , i izbivati iz Vatikana , kada je imao savršeno doktrinarno i teološko „zaleđe“ u liku prefekta za nauk vjere, kardinala Josepha Ratzingera.
Činjenica je , da papu Ivana Pavla II, nisu masonski i liberalno fašistički mediji , odveć napadali. Samo nije mogao dobiti Nobelovu nagradu za mir , jer eto nije „gay friend (!)

Ali dolaskom na Petrovu stolicu, papa Benedikt biva „čerečen“ od toga da je extra  „konzervativac“ , pa da je bio član Hitlerove mladeži. Naravno to su  pisali  kod nas, „demokratski“ novinarčići koji su svoje partijske knjižice pospremili u ladice, tek kad je Hrvatska međunarodno priznata. Zašto su zapadni masoni i ini neprijatelji katoličke crkve toliko čekali da obznane pedofilske i financijske skandale ?
Neki od tih skandala ( ne opravdavajući kardinale i biskupe prikrivače ) sežu u 60-te godine prošlog stoljeća.  I baš se izvlače na vidjelo, za vrijeme pontifikata Benedikta XVI ! 
O Aferi  Vatikanleaks, odnosno curenje informacija iz samog papinog sefa, Benedikt XVI je prokomentirao :“ Nije mi jasan psihološki profil tih ljudi“.

Radišan kakav jest, očito po rođenju i po naciji, bez obzira na godine, siguran sam da je htio postaviti stvari na „svoje mjesto“.  Vrhunski teolog , kakvog Crkva odavno nije imala, zagovaratelj discipline i transparentnosti, očito je smetao mnogima.

Papa Benedikt XVI , povjerio je trojici „ostarjelih“ kardinala, ali očito onima kojima je vjerovao, zadatak da ispitaju razloge „curenja „ informacija iz Vatikana. Ti kardinali su : Slovak Josef Tomko ( 89 ), Španjolac Julijan Herranz ( 83 ) i Talijan Salvatore di Giorgi ( 83 ). Po onome što su zaključili i predali  pismeno izvješće u XII mjesecu prošle godine , papa je zacijelo bio razočaran.  Narod veli , gdje ima dima i ima i vatre. Neslužbeno se radi o doslovnoj krađi crkvenog novca , korupciji i bludu. Tko je pozornije pratio papine riječi i propovijedi mogao je shvatiti njegove poruke, ali ih nije mogao povezati sa detaljima. Oni kojima su bile upućene , morali su shvatiti.

Papa Benedikt XVI je izvješće zapečetio i pospremio u sef, a ključ je dobio novi papa Franjo.
Kardinal Danneels priznao je da je postojao tajni klub koji se protivio papinstvu Benedikta XVI.
Ovaj kardinal , inače nadbiskup emeritus iz Bruxellesa je bez sustezanja izjavio,  da je sudjelovao u radikalnoj skupini reformista, u tom tajnom klubu koji je on sam nazvao “mafija” , a koji se oštro suprostavljao „vladavini“ pape Benedikta XVI. Briga oko tajnosti je nestala, odreknućem od službe pape Benedikta XVI.

Skupina je htjela uvesti drastične reforme u Crkvu kako bi je učinila “modernijom”, te tražila da im kardinal Jorge Bergoglio bude na čelu. Eto , i uspjeli su....

Ne zaboravimo na pozitivne učinke njegovog pontifikata - teološku jasnoću, smislenost i strogost u odnosu prema skandalima poput onoga sa svećenicima pedofilima.
Stoga , doslovno mi je mučno , kada ti isti kojima se poruke poslane , sa lažnim suzama u očima „zahvaljuju „ papi na njegovoj hrabrosti  i časnom pontifikatu .

Je li papa, mogao uzeti bič, kao Gospodin naš i iz hrama Božjeg istjerati trgovce ? Ne zaboravimo , Isus je tada imao 33 godine, a ovaj papa je bio blizu 86 godine života.
Bez , obzira na sve Benedikt XVI, se nije predao , barem u duhu. Molitva u kontemplaciji , zna biti „jača“ od svega. Jedan je svetac rekao: „ Da nema klauzurnih samostana i kontemplativnih redova i molitava u njima, svijet bi odavno propao“.

Oni koji su ga vidjeli ponavljaju istu stvar - Benedikt XVI djeluje kao da je skinuo veliki teret s leđa i svjesno se potpuno povukao u pozadinu,  a iz samostana Izlazi samo na poziv pape Franje i ne prihvaća druge pozive.

Stoga ću otići na svetu misu 28. veljače ,na dan njegova odreknuća od službe, ne zato što me netko poziva , nego zato što osjećam potrebu na toj svetoj misi , zahvalim dragome Bogu na darovima , što ih je dao Josephu Ratzingeru i što mu je omogućio vodstvo Crkve nepunih osam godina.

I na kraju ono što je za nas najvažnije, a što je rekao naš Spasitelj : „Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta." ( Mt.28.20)  Amen.

Nema komentara:

Objavi komentar