srijeda, 7. prosinca 2016.

BRAĆA OD KRIŽA

Latinski: Fratres Cruciferi ili doslovno Braća koja nose Križ; skraćenica F.C. 

Ovaj pomalo „zagonetan“ red iz Italije dolazi u Englesku u XIII stoljeću. Razlozi ovakvog „masovnog“ dolaska nisu poznati, s obzirom da ih je dobar dio ostao u italiji.

Povijest
                                                                                                                                      

Njihovo prvo spominjanje u Engleskoj bilo je na sinodi  biskupije Rochester 1244 godine kada su predočili papinske dokumente, te zamolili dopuštenje  da se nasele u zemlji. Svaki redovnik nosio u ruci drveni štap u obliku  križa i imao prišiven  križ od crvene tkanine na svojoj odjeći.  Iz ovakve nošnje potječe im ime po kome su postali poznati - braća od križa.
Oni su uzeli Pravilo svetog Augustina i odjeću  koja je  izvorno smeđe ili crne, ali su je kasnije promijenili  u plavu za vrijeme  pape Pia II .
                                                
Osnivaju  osam ili devet kuća u Engleskoj, a prva je bila u Colchesteru (prema Siru Williamu Dugdale, arhivistu iz XVII st.), ili na Reigateu u gradu Surrey (prema Clementu Reyner , benediktinskom povjesničaru iz XVII st.),a osnovana je 1245 godine. Oni su se naselili i u Londonu 1249 godine,gdje su „ostavili“ svoje ime na lokalitetu koji se još uvijek se zove braća od Križa, u blizini Tower Hilla .Ostale kuće osnovane su u  Oxfordu (1348),Yorku ,Great Welnethamu ( Suffolk ), Barhamu Wotten-unter-Edgeu ( Gloucestershire ), Brackleyu (Northants) i Kildaleu (Yorkshire ).

Također su se ( vjerojatno iz Engleske ) proširili i po Irskoj.

Ovaj red ne treba mješati sa : Ordo Canonicorum Regularium Sanctae Crucis, ORC, koji je nastao u Coimbri, Portugal , 1132 godine, Ordo Sanctae Crucis, OSC , koji je osnovan poslije III.križarskog rata u Belgiji 1211 godine i Ordo Militaris Crucigerorum cum Rubea Stella, OMCRS, koji je osnovan u Češkoj 1233 godine.

Podrijetlo Braće od Križa

Podrijetlo ove braće je pomalo nesigurno. Oni su tvrdili da su osnovani na Istoku,  već u I. stoljeću, od strane svetog Cletusa (Sveti Kleto je bio treći papa, a živio je do 89 godine , kada je umro mučeničkom smrću) , te da su obnovljeni  prema svetom Cyriacusu,(sveti Ćiril  patrijarh Jeruzalema ,iz IV stoljeća, umro je 387 godine, a papa Leon XIII, proglašava ga crkvenim naučiteljem godine 1893).                                    
Naravno, da je u ovo vrlo teško povjerovati.

Nije poznato kada su došli u Italiju, ali oni su sigurno tamo u 12. stoljeću, jer  im je 1169 godine,papa Aleksandar III dao ustav i pravilo života, slično onom koji su imali  augustinci. Papa Pio II propisao je za njih odjeću plave boje i zamijenio im  mali srebrni križ, za veći drveni koji su otada nosili u rukama.

Njihovi samostani su bili u jednom trenutku vrlo brojni u Italiji, (oko 200-tinjak) podijeljenih u pet crkvenih pokrajina : Bolonja, Venecija , Rim , Milan i Napulj.     
Samostan Santa Maria di Morella u Bolonji  bio je matični  po odredbi pape Klementa IV , te je vjerojatno da su od tamo otišli u Englesku.


Slijedeća stoljeća donose pad zvanja, a broj samostana se značajno smanjuje. Konačno će 1656 godine, papa Aleksandar VII ukinuti red.

Nema komentara:

Objavi komentar