četvrtak, 1. prosinca 2016.

Sveti Toma ,apostol

Za Tomu apostola, moglo bi se reći , da je doista zanimljiv Isusov učenik.

Često narod govori „Nevjerni Toma“ , iako je to dosta diskutabilno. Ovaj epitet apostol Toma je „zaslužio“ , jer nije vjerovao ostalim apostolima koji ga obavještavaju o Gospodinovom uskrsnuću. Taj događaj nam opisuje apostol i evanđelist Ivan, kada Isus dolazi drugi put i poziva Tomu da stavi svoj prst u njegove rane  ( Iv 20: 24-29 ). Tada Toma ispovijeda svoju vjeru , govoreći znamenite riječi : „Gospodin moj, i Bog moj“.

Tomu , Ivan spominje i u drugoj prilici , kada iskazuje nesumnjivu hrabrost. Kada je umro Isusov prijatelj Lazar, učenici odgovaraju Isusa da ne ide opet u Judeju, gdje je izbjegao kamenovanje od strane Židova. Kako je Isus bio uporan i odlučan u svojoj namjeri, Toma izjavljuje : „Idemo i mi umrijeti  s njim“ ! ( Iv 11:16) Toma se javlja i na Posljednjoj večeri , kada Isusu tumači svojim učenicima da znaju kamo On odlazi. Toma se buni i govori Isusu da ne znaju. Posredno preko Filipa , Isus odgovara svima , pa tako i Tomi: „Ja sam Put ,Istina i Život“ ( Iv 14:5 ).

Pravo ime Tomino je Juda, a još je nazivan i Toma Blizanac, odnosno Thomas Didymus ( grč.).

Ovo su zabilješke iz Novog Zavjeta , u kojima se spominje Toma. Nigdje u Ivanovu evanđelju nije spomenuto da je Toma stavio svoje prste u Isusove rane, iako će kasniji umjetnici često slikati Tomu kako dodiruje Isusove rane.
I napokon Tomu nalazimo i kod čudesnog ribolova i ukazanja na Tiberijadskom jezeru. On se nalazi među sedmoricom apostola i svjedok je ne samo čudesnog ribolova, susreta s uskrslim Kristom, već i Petrova prvenstva, dana mu od samoga Gospodina: “Pasi ovce moje!” (Iv 21,17). Toma je u tom događaju spomenut na drugom mjestu, odmah nakon Petra.

Još jedan podatak , koji je po predaji crkvenih otaca bitan,  vijest o krštenju Tri kralja ili mudraca , koje je izvršio apostol Toma.

Po crkvenim povjesničarima, Toma je dobio zadaću da širi Radosnu vijest u Perziji. Ipak najpoznatije je ostalo njegovo djelovanje u Indiji, gdje mala ali izuzetno žilava kršćanska zajednica postoji već 2 tisućljeća. Nazivaju se i Tomini  kršćani, a Boga slave na siro-malabarskom obredu. Ima ih oko 750.000 , a podijeljeni su u 4 biskupije. Po legendi , baš u indijskoj pokrajini Malabar, sveti Toma je podnio mučeništvo.

Kod mjesta Sveti Toma od Mailpura, nedaleko od Madrasa, na obali Coromandel, nalazi se križ iz VII. stoljeća s natpisom na staroperzijanskom jeziku te prema općenitom mišljenju označuje mjesto mučeništva svetog Tome apostola. Putopisac Marko Polo, spominje u svojim kronikama misionarski rad i mučeništvo svetog Tome.
Tomi se pripisuju apokrifni spisi , poput „Tomina evanđelja“ ,“ Tominog otkrivenja „ i još neki spisi, koji nemaju veze sa istinom.

Tomin spomendan se slavio dugo vremena 21. prosinca ( najkraći dan u godini ), a prebačen je na 3 srpnja , zbog sjećanja na svetog Petra Kanizija.

Toma je moj omiljeni svetac, ali ne zato jer mu je ( ipak ) dodan pridjev nevjerni. Zar se i ostali učenici nisu razbježali kad je Isus Krist osuđen na smrt ? Zar nisu dvojili o vijesti sa praznoga groba , koju im je javila Marija iz Magdale ?

U ovoj rečenici : : „Idemo i mi umrijeti  s njim“ ! ( Iv 11:16 )., neki teolozi tumače kao rezignaciju i pomirenje „sa sudbinom“ , a neki kao čvrstu volju da se slijedi Isusa u svemu. Čini mi se da je ipak apostol Toma bio hrabrar i da je iskreno bio spreman umrijeti za Krista i sa Kristom. Hrabri ljudi su često i skeptični, kao što je bio sveti Toma kada su mu učenici priopćili vijest o Isusovom uskrsnuću.
Neki pak smatraju da ustvari Toma nije bio svjestan istine uskrsnuća iz jednostvanog razloga, jer je bio previše potresen i žalostan zbog Isusove smrti na križu.


Sveti Toma, moli za nas.

Nema komentara:

Objavi komentar