petak, 30. prosinca 2016.

VJESNICI RADOSNE VIJESTI


Vjesnici Radosne Vijesti, je  autohtono misionarsko društvo iz Indije. Osnivač ove zajednice je otac Jose Kaimllet.        
                                                                      
 Jose Kaimllet rodio se 5 svibnja 1941 godine, u tradicionalnoj katoličkoj obitelji , kao četvrto od desetoro djece, u Palakckattumala, u biskupiji Palai, Kerala. Već kao dijete Jose se isticao inteligencijom i razborom. Nije bilo iznenađenje, kada je izrazio želju za svećeničkim zvanjem, jer su njegov brat i dvije sestre već bili zaređeni. Tada mu je bilo 15 godina. Nakon završetka studija, 1966 godine, zaređen je za svećenika. 
Kao mladi svećenik, službuje u biskupiji Vijayawada  od 1966 do 1977 godine, do uspostave nove biskupije Eluru. Cijenjen i voljen od strane vjernika, bavi se pastoralnim i karitativnim radom . Uspostavom nove biskupije Eluru, otac Jose je imenovan tajnikom i kancelarom biskupije.
 Godine 1978 g. odlazi u Rim, gdje 1981 g. gdje stječe doktorat iz kanonskog prava. Želeći se što više posvetiti misionarskom radu, 1984 godine, uz blagoslov i odobrenje mgs. Dr. John Mulagada, biskupa  Eluru-a, osniva misionarsku družbu Vjesnici Radosne Vijesti. Sastanak zainteresiranih svećenika održao se u župnoj kući u Bhimavaramu. Na njemu su sudjelovali, osim prijatelja oca Josea, i indijski misionari iz različitih redova i kongregacija. Nacrt konstitucija, odobrava biskup John Mulagada, 14 listopada 1984 godine. Poslije jutarnje svete mise, 2 veljače 1985 g., društvo se sastaje u biskupskoj kući, i jednoglasno izabire oca Josea, za prvog ravnatelja društva.        
                    
Izvorno, indijsko društvo , kasnije počinje djelovati i u drugim zemljama svijeta. Tako danas djeluju u :Kanadi, SAD-u, Nizozemskoj, Italiji.        
                                          
Za zaštitnike zajednice odabrani su Marija-Kraljica apostola i sveti Josip radnik.

Glavne aktivnosti družbe su:

-Program formacije novih zvanja
-Skrb za djecu
-Obrazovanje
-Briga za siromašne
-Pastoral mladih
-Skrb za starije i nemoćne
-Skrb o zatvorenicima

Novi poticaj u radu zajednice, dati će papin dekret o izdizanju zajednice na „apostolsku družbu“ od papinskog prava, od 5 svibnja 1999 godine. Dakle, na rođendan oca Josea. Za njega najljepši rođendanski dar.

Osim standardnih zavjeta, čistoće, poslušnosti i siromaštva, članovi zajednice  dužni su djelovati u radu sa ljudima na ponizan, strpljiv , jednostavan i blag način. Braća prakticiraju svakodnevnu molitvu, meditaciju, i svakodnevno slavljenje svete Euharistije. Također, braća su dužna imati godišnje duhovne vježbe. Posebno se svaki dan moli krunica , za zaštitnicu družbe, Blaženu Djevicu Mariju. Braća žive zajedničkim životom, od najmanje tri člana. Cilj družbe je evangelizirati narod, na slavu Božju. ( iz Konstitucija i Pravila družbe)

Naša misija:“ Da živimo naše pozive, kao navjestitelji s apostolskom dostupnošću, prilagodljivo i otvoreno, oslanjajući se na Božju Providnost, i naše nebeske zaštitnike, i po uzoru na naše pokrajinske zaštitnike, u ljubavi prema siromašnima i potrebitima.“ (iz Pravila družbe).

Engleski naziv : Herald of Good News; Skraćenica: HGN;  Latinski naziv: Societas  Praeconum Bona Notitiae

Nema komentara:

Objavi komentar