četvrtak, 24. studenoga 2016.

Gerald Michael Cushing Fitzgerald

Gerald Fitzgerald je rođen  29. listopada 1894 godine u gradu Framingham, Massachusetts, kao drugi od osam sinova. Nakon završenog srednjeg obrazovanja , 1916 god, odlazi u sjemenište u Brighton, Massachusetts. Za svećenika je zaređen 1921 god. i dobiva službu kao dijecezanski svećenik u Bostonskoj nadbiskupiji, gdje djeluje 12 godina.

U studenom 1933 g. Gerald ulazi u kongregaciju Svetog Križa. Nakon što je dao zavjete(1936), postaje ravnatelj sjemeništa ove kongregacije. Iako aktivno djeluje u zajednici, „progoni“ ga ideja za osnivanjem vjerske zajednice , koja bi se bavila  problemima svećenika i redovnika, kao što su  alkoholizam, psihičko rastrojstvo i pitanja celibata. Ovaj misao će ga još više učvrstiti u nastojanju za osnivanjem takve zajednice, kada mu je na vrata pokucao čovjek  i rekao:“ Ja sam bio svećenik. Trebam pomoć.“

Otac Gerald traži na sve strane biskupa koji bi ga podržao. Božja Providnost ga šalje u New Mexico . Nadbiskup Santa Fea, Edwin Vincent  Byrne, ga poziva i prima. U malom mjestu  Jemezu, uz pomoć nadbiskupa otac Gerald kupuje oko 2000 ha zemlje. Na tom mjestu nastaje institut  Slugu Svetog Tješitelja, 1947 godine.

Dana 1. lipnja 1952, na Duhove, blagdan silaska  Duha Svetoga na apostole, Sluge  Svetog  Tješitelja, dobivaju  dekret  kao službena vjerska zajednica od biskupskog prava.  Otac Gerald je imenovan prvim generalom zajednice,  5. srpnja iste godine. On je ostao „glava i um“  zajednice ,sve do svoje iznenadne smrti 1969.godine.

Uskoro nakon otvaranja prve kuće u  Jemezu, počeli su dolaziti prvi svećenici , sa psihičkim problemima i problemima  alkoholizma. Pristup Oca Fitzgeralda  bio je fokusiran  na  terapiju duhovnog iscjeljenja , na temelju svoga  uvjerenja ,  da je intenzivna  molitva mogla donijeti promjene  ponašanja kod  svećenika.

Međutim, posebno iskušenje  za članove ove zajednice, biti će kada dolaze svećenici sa problemima celibata a naročito sa izopačenim  seksualnim problemima. Činjenica jest da otac Gerald nije bio „presretan“,dolaskom takvih svećenika, osobito imajući na umu da je on sam postavio Pravila instituta u kojima je pisalo:“Odbijaju se posrnuli svećenici, koje seksualno privlače maloljetnici i djeca“.

To je vrijedilo do 1948 god., kada je izmijenjeno to pravilo, vjerojatno na inzistiranje nadbiskupa. Poslušnost je zavjet, pa je tako otac Gerald, poslušao nadbiskupa. Međutim, on u svojim pismima pokazuje skepsu, što se tiče  izlječenja  svećenika sklonih pedofiliji. Predlaže nadležnim biskupima i Vatikanu da se takvi svećenici razriješe službe  pa čak  i protiv njihove volje.

Čak razmišlja i o kupovini nekog otočića u Karibima , gdje bi se sklonili ovakvi svećenici. Piše , 1957 god.,pokrovitelju i suosnivaču S.P.-a, nadbiskupu  Byrne-u :“ "Smijem li moliti Vaša Ekscelencijo da se  složite i odobrite ono što smatram, kao vrlo važnu odluku s naše strane .Nećemo ponuditi gostoprimstvo ljudima  koji su  zaveli ili  pokušali zavesti dječake ili djevojčice. Ti su ljudi Vaša Ekscelencijo ,đavoli i srdžba Božja je pala na njih.  Da sam ja biskup,  prijavio bi ih u Rim za prisilno razrješenje .... Uvijek sam želio  smjestiti ih na neki mali otok - ali čak i otok je previše dobar za te zmije otrovnice, za  koje  Blagi Gospodin reče - bilo bi bolje da se nisu ni rodili- . Ovo je neizravni način da se kaže prokletih, zar ne? Kad vidim Svetog  Oca ja ću govoriti o ovome problemu  njegovoj svetosti. "

Očito je otac Gerald, bio isfrustriran ovim pojavama u Crkvi. Više emocionalno , nego znanstveno reagirao  je otac Gerald, piše mgs. Stephen Joseph Rossetti  inače psiholog po struci i ravnatelj instituta sveti Luka, koji se bavi problemima svećenstva. Bez obzira  na sve, otac  Gerald je punim srcem posvetio dio svog života,  za istinsku pomoć svećenicima u nevolji. To što je češće „razmišljao“ srcem nego umom, govori o njegovoj senzibilnosti.   
U susretu 1964 godine,sa  novoizabranim papom Pavlom VI, također je izrazio skepsu o mogućnosti povratka u aktivnu službu ovih svećenika, iako dopušta mogućnost ali sa oprezom i nadzorom. Papu Pavla VI, nisu morile samo ove brige, nego je između ostalog trebalo dovesti II. Vatikanski koncil kraju, otvoriti dijalog sa pravoslavnim crkvama, suočavanje sa modernizmom, te riješiti pitanje kontracepcije.

Otac Fitzgerald umire 28 lipnja 1969 godine.  Pokopan je  na  groblju  „Uskrsnuća Gospodnjeg“  Slugu Tješitelja u Jemezu .

Dana 17. siječnja 1971, Sluge Svetog Tješitelja, koje je osmislio i utemeljio otac Fitzgerald, dobivaju  "Decretum Laudis", čineći ga Kongregacijom  Papinskog prava.

Danas djeluju u šest kuća od kojih su četiri u SAD te po jedna u Vietnamu i Filipinima.


Jedno pitanje . Je li otac Fitzgerald , kao i njegovo djelo , bio namjerno marginalizaran ?

Nema komentara:

Objavi komentar