nedjelja, 6. studenoga 2016.

Kako su to uspjeli izdržati ?


Ovo pitanje je postavio papa Franjo , kada je 2014 godine posjetio Albaniju i čuo svjedočenje oca Ernesta Simonija , koji će na konzistoriju 19..XI. ove godine biti kreiran za kardinala.
Komunistički režim u Albaniji , proglasio je tu siromašnu zemlju prvom ateističkom državom. U razdoblju od 1945 do 1990 godine, ubijeno je ili umrlo od tortura u zatvorima 7 biskupa, 111 svećenika, 10 redovnika i 8 redovnica katoličke crkve. Razoreno je ili prenamijenjeno u druge svrhe 1820 katoličkih, pravoslavnih i muslimanskih bogomolja.
U Skadarskoj katedrali, 5. studenog. Prefekt kongregacije za proglašenje  svetih proglasio je po papinu mandatu , 38 blaženika koji su ubijeni zbog mržnje prema vjeri ( in odium fidei ) , među kojima su i dva Hrvata sa Kosova , a koji su djelovali u Albaniji. To su fa Serafin Kodić Glasnović i  don Anton Muzić.
Svjedočenje oca Ernesta je toliko dirnulo papu Franju da je zaplakao. Ipak,prvi albanski sin kardinal , bio je Mikel Koliqi, kojega je 1994 godine za kardinala imenovao sveti papa ivan Pavao II.
Otac Mikel rodjen je 1900 godine , a kardinalsku „čast“ je uživao samo tri godine kada je preminuo u Gospodinu 1997 godine .
Možda je otac Mikel i rekorder u svijetu , koji je odležao i bio prisiljen na „rad za opće dobro“ , punih 38 godina ! A samo zbog toga , jer je bio katolički svećenik.
Danas nigdje nije lako biti katolik. Ali u razdoblju „željezne zavjese“ od 1945 do 1990, mnogo je lakše bilo biti katolik pa i vjernik na Zapadu .
Upitamo li se ikad , kako je danas biti katolik u Pakistanu ? Sjetimo se Asie Bibi. Ili kako je vjernim katolicma u Kini, koja je oformila marionetsku Patriotsku katoličku crkvu ? Sjetimo li se ikad naše braće katolika pa i kršćana na Bilskom istoku , koji su progonjeni po džihadistima koje financiraju i neke zapadne zemlje kao „uvoditelje“ demokracije ?

Kako ovi svi navedeni uspjevaju izdržati ?

Nema komentara:

Objavi komentar