četvrtak, 10. studenoga 2016.

Tko su novi kardinali ?


Papa Franjo je imenovao 17 novih kardinala, od kojih 13 stječe pravo  glasovanja  u sljedećoj konklavi.
Ovo je treći konzistorij u pontifikatu pape Franje. Na prvome ( 22.II.2014 ) je imenovao 19 kardinala od kojih je 16 postalo kardinalima izbornicima, dok je na drugom održanom 14.II.2015 godine , kreirao njih 20 , od kojih je 15 bilo ispod kanonske granice od 80 godine života. I po ovom odabiru novih kardinala, papa Franjo je nastavio praksu imenovanjem crkvenih prelata diljem svijeta , naglašavajući univerzalnost Crkve. Od ukupno 44 kardinala , ne računajući one koji su dobili kardinalski šešir zbog zasluga u Crkvi , a navršili su 80 godina života, svega je 14 njih iz Europe. U tri konzistorija.

Od novih kardinala ističe se bivši biskup Dallasa , a od 15.VIII.2016 godine prefekt novoosnovanog Dikasterija za laike, obitelji život , biskup Kevin Farell, koji je bio a očito i ostao najvatreniji navijač pape Franje u SAD. Još 2009 godine biskup Farell je na sveučilištu u Dallasu izjavio da se izbjegava dogmatizam ( ??? ) i zatvoren um.
Nadbiskup Blase Cupich je možda najmanje iznenađenje  Papina izbora.Najprije je premješten iz male biskupije Spokane u vrlo važnu i utjecajnu nadbiskupiju Chicago  ( 20.IX.2014 ) a zatim je izabran u Kongregaciju za biskupe, danas najvažnijeg vatikanskog odjela koji odabire biskupe diljem svijeta. Za nadbiskupa Cupicha , američke tradicionalne i „konzervativne“ mediji, pišu da je malo reći kako je preliberalan.
Nadbiskup Cupich kaže da on ne bi uskraćivao pričest političarima koji promiču pobačaj ili seksualno aktivnim razvedenim katolicima ili čak gay parovima ( !!!). Također je ukorio svećenike iz svoje nabiskupije  da ne „gube previše energije“ u sudjelovanjima za pro-life pokret.
 Nadbiskup Mechelen–Brussela, Jozef de Kesel je  blago rečeno kontroverzna ličnost. Štićenik je kardinala Godfrieda Daneelsa,koji je javno priznao osnivanje „mafijaškog kluba“ za podrivanje pape Benedikta XVI. Nadbiskup André-Joseph Léonard, koji je od 2010 godine po imenovanju pape Benedikta XVI, prethodnik Jozefa de Kesela, nije dočekao kardinalski šešir, a novi nadbiskup ga dobiva nakon godinu i pol službe. Njegove izjave su o tome kako je pozitivan razvoj za društvo sklapanje građanskog „braka“ za homoseksualce, te o njegovom nadanju o ređenju žena te o celibatu kao neobaveznom , jer je u nekim slučajevima „to ljudski nemoguće“.
Nadbiskup Carlos Osoro, nadbiskup Madrida, nazvan "Španjolskim Franjom". Još se komentira „nesporazum“ sa dolaskom kardinala Mullera ,inače prefektom Kongregacije za nauk vjere, i zabranom predstavanja njegove knjige , koja je tobože pisanje protiv pape Franje !!
Nadbiskup Josip Tobin, treći američki biskup ( ovo je do sada presedan, da trojica kardinala na istom konzistoriju budu iz SAD ) . Tobin je 12 godina bio vrhovni genaral Redemptorista ( C.S.S.R.), a 2010 je imenovan u Kongregaciju za posvećeni život i družbe apostolskog življenja. Bio je od 2010 do 2012 godine pontifikalni inspektor u slučaju zastranjivanja u učenju nekih ženskih redova u SAD.  U opširnom izvješću navodi da postoje "duboke rane i boli među sestrama" u SAD-u, rekavši da se to "ne može ignorirati. Godine 2012 papa Benedikt XVI ga imenuje nabiskupom Indianoplisa, a od 7.XI.2016 postaje nadbiskup Newarka.Prema pisanju katoličkog NCR-a, nedavno je nadbiskup Tobin izjavio kako je tužan zbog nepravde među ženama u Crkvi i da se nada skoroj mogućnosti ređenja žena za đakonice.
Nadbiskup Carlos Aguiar Retes,  iz Meksika,  teologiju oslobođenja opisao je kao "vrlo arhaičnu, ako ne i mrtvu". Bio je sudionik sinode o obitelji u 2015 godini.
Nadbiskup Ivan Ribat je  crkveni prelat sa „periferije“ i prvi kardinal iz Papue Nove Gvineje. Digao je glas protiv ponovnog uvođenja smrtne kazne i vrlo je aktivan u zaštiti okoliša.
Nadbiskup Mario Zenari ima jednu od najopasnijih poslova bilo vatikanskog dužnosnika: on je papinski nuncij u Siriji. U 2013, on je čudom Božjim ostao živ nakon raketnog napada na vatikansko veleposlanstvo u Damasku. Izuzetno je zauzet u pregovorima za postizanje mira u Siriji.
 Nadbiskup Sérgio da Rocha je poznat po svojoj bliskoj vezi s brazilskih politikom, čak je organizirao debatu osmero kandidata za predsjednika.  On je bio jedan od 15 članova papinskog vijeća za pripremu sinode o obitelji.
Nadbiskup Baltazar Enrique Porras Cardozo je također uključen u politička događanja u svojo zemlji što i nije čudo ,glede situacije u kojoj se nalazi Venezuela.
Nadbiskup Dieudonné Nzapalainga je poznat po svome djelovanju  za okončanje  građanskog rata u  razorenoj  Srednjoafričkoj Republici.Izravno je pregovarao sa islamskim vođama u toj siromašnoj zemlji. 
Nadbiskup Maurice Piat  sa Mauricijusa, ne libi se javno kritizirati kulturu korupcije u svoj zemlji i šire. To ne znači da se Crkva miješa u politiku izjavio je.
Nadbiskup Patrick D'ROZARIO je prvi kardinal iz Bangladeša, zemlje rastrgane od strane islamističkog nasilja. Udio  katoličkog  stanovništva u Bangladešu je  manje od 0,5%.


Konzistorij će se održati 19. XI. ove godine.

Nema komentara:

Objavi komentar