srijeda, 2. studenoga 2016.

„ Strah „ od novoga

Još je papa Ivan Pavao II 2001 godine pozvao katolike usklikom : „Ne bojte se novih tehnologija ! One spadaju u „zadivljujuće izume“ ,koje nam je Bog stavio na raspolaganje, da bismo ih otkrili, koristili i obznanili istinu.“
Predvodeći svečano misno slavlje na Trgu Sv. Petra u Vatikanu u nedjelju 7. listopada 2012 godine, papa Benedikt XVI otvorio je 13. redovnu opću biskupsku sinodu, koja je do 28. listopada raspravljala  o “Novoj evangelizaciji za prenošenje kršćanske vjere”.
Tri tjedna je oko 260 biskupa i 140 stručnjaka i savjetnika raspravljalo o pitanjima nove evangelizacije. Zaključak je bio da nema  mjesta pesimizmu, unatoč globalizaciji, sekularizaciji, seljenju, militantnom ateizmu, krizama političkih vodstava i lutanja državnih institucija, unatoč svim poteškoćama ,imaju biti prigoda za evangelizaciju.
Zašto ?
Nije riječ o tržišnoj strategiji za prodaju nečega, nego o širenju evanđelja i o otkrivanju novih načina kako osobe približiti Isusu.
A taj način  može biti vrlo učinkovit pomoću svih ovih „modernih čudesa“, kao što su vlastite Web –stranice, Facebook, Twiter, Youtube, Blog ,E-mail itd.
Prateći katoličke web-stranice , primijetio sam da na „Zapadu“ skoro sve župe imaju svoju stranicu, koja se redovito održava, a također skoro sve redovničke zajednice. Danas papa Franjo komunicira sa vjernicima preko Facebooka, Tweetera, a ima profil na Istagramu.
Kod nas je počevši  od (nad)biskupija situacija šarolika.
U našoj , Zagrebačkoj nadbiskupiji , stranica je redovno održavana i osvježivana novim vijestima. No, više od polovine župa nema vlastitu web-stranicu, a dio njih koji imaju uopće je ne održavaju tako da su zadnje vijesti , stare i po dvije godine.
Sve ostale (nad)biskupije imaju svoju web-stranicu izuzev Hvarske. I tu je situacija šarolika. Velika većina župa nema vlastitu web-stranicu, ili ima neodržavanu.
Zauzimanjem laika pokrenuta je Laudato TV , doduše nedostupna velikoj većini vjernika. Nadamo se moleći Boga da će postati gledljiva preko zemaljskih odašiljača.
No u tome je potrebna i velika pomoć HBK, i svih vjernika koji trebaju podržati Laudato TV za dobivanje koncesije za specijalizirani – kršćanski televizijski kanal u zemaljskoj mreži.


Nema komentara:

Objavi komentar