ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

Tko je bio Charles Foucauld ?

Rođen je u Stasbourgu 15. rujna 1835 godine u plemićkoj obitelji. Sa šest godina ostaje bez roditelja, a skrb o njemu i sestri Mariji preuzima djed (po ocu) pukovnik  Charles de Morlet. Mladi Charles će krenuti djedovim stopama gradeći vojnu karijeru, ali će se udaljiti od vjere .

Slavu stiče rizičnim  vojnim pohodom na Maroko. Rastrzan pitanjima vjere i filozofije, i upoznajući marokanske muslimane koji jednostavno prihvaćaju postojanje Boga, preko svoje rođakinje Marije de Bondy, upoznaje svećenika Abbé Henri Huvelin-a. Sa 28 godina njegov život se u  potpunosti mijenja. Piše:“Čim sam dobio milost i uvjerenje da Bog postoji, nisam si mogao pomoći. Odlučio sam živjeti samo za njega.“

Od 1890- 1896 boravi u trapističkom samostanu najprije u Francuskoj, a potom u Siriji.  Godine  1897 odlazi živjeti kao pustinjak kod časnih sestra Klarisa u Nazaret. Tu će ostati do 1900 god. Te tri godine u samoći i  tišini razmatra „tihi život Isusov u Nazaretu“. Uzima ime Charles de Jesus( po „naški“, Karlo od Isusa). Od tada on će govoriti o Isusu iz Nazareta kao o objektu vjere, ali i o Isusu iz Nazareta sa kristološkog stajališta.

Nakon toga odlazi u pustinju, živeći među Tuarezima, kao misionar, apostol i svećenik, da bude „univerzalan brat“, koji će pomagati siromašnima, odbačenima, ne samo kršćanima nego i drugima(u ovom slučaju muslimanima). Njegov život završava mučeništvom. Ubija ga grupa razbojnika 1 prosinca 1916 godine. Papa Benedikt XVI , proglašava ga blaženim 13 studenog, 2005 godine. Slavi se kao mučenik katoličke Crkve.

Charles je umro sam, bez neposrednog dijeljenja njegove životne i duhovne prakse, imitirajući Isusa iz Nazareta. Ipak uz njegovo duhovno vodstvo i po njegovim zamislima , biti će organizirana bratstva i udruge po Francuskoj .Danas ih ima 19, i skoro sve su internacionalne.

Charles je napisao 1905 godine sestrama koje su ga željele duhovno slijediti: a) Nasljedujte skriveni život Isusa iz Nazareta; b) Trajno klanjanje pred Presvetim, dan i noć, c) Nazočnost u najudaljenijim područjima u misionarskom djelovanju.

Na Charlesovoj karizmi zajednicu Isusova mala braća osniva Rene Voillaume (1905-2003)  sa još petoricom subraće svećenika, 8. rujna 1933 godine, inspirirani njegovim životom, primajući  redovničke haljine i blagoslov od nadbiskupa Pariza, kardinala Jeana Veridera .   


Danas Isusova mala braća djeluju na svim kontinentima....

Nema komentara:

Objavi komentar